Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Το πνεύμα των Χριστουγέννων

    Αυτές τις μέρες οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε δώρα,λέμε ''χρόνια πολλά''...Ξεχνάμε όμως ότι όλα αυτά γίνονται τελείως φτηνά και ανούσια όταν δεν λέγονται μέσα από την καρδιά,μέσα από την ψυχή...
    Όλοι μας λίγο πολύ λέμε και διατυμπανίζουμε αυτές τις μέρες ότι το αληθινό πνεύμα των γιορτών δεν είναι τα δώρα,τα λούσα,το γιορτινό τραπέζι,οι ''καθυστερημένες'' δωρεές στα ορφανά και στους άστεγους αλλά η αγάπη,η αλλυλεγγύη,η βοήθεια προς το συνάνθρωπο και άλλα πολλά.
    Λόγια,λόγια,λόγια...Στη θεωρία είμαστε όλοι αρχηγοί!Στις πράξεις είναι που λακίζουμε.
    Αν είναι αυτό το νόημα των γιορτών τότε γιατί εξακολουθούμε να θυμόμαστε τους φτωχούς και πεινασμένους συνανθρώπους μας,κυρίως αν όχι μόνο,αυτές τις μέρες;Γιατί το γιορτινό τραπέζι εξακολουθεί να είναι πλουσιοπάροχο;Γιατί μόνο αυτές τις μέρες θυμόμαστε να εκφράσουμε σε αυτούς που αγαπάμε την αγάπη μας;Που πολλές φορές ούτε αυτές τις μέρες δεν το κανουμε αυτό γιατί απλά το θεωρούμε δεδομένο ή γιατί πιστεύουμε ότι το γνωρίζουν.
    Φυσικά δε λέω να μην βοηθάμε τους συνανθρώπους μας (έστω και αυτές τις μέρες).Κάτι είναι και αυτό από το τίποτα.Ούτε να τη βγάλουμε ανήμερα των γιορτών με ψωμί και ελιές για να δηλώσουμε τη σεμνότητά μας.Ούτε να λέμε κάθε μέρα σε όσους ανθρώπους γνωρίζουμε ότι τους αγαπάμε.
    Πιστεύω όμως ότι είναι μεγάλη υποκρισία να υποστηρίζουμε όλα αυτά και μάλιστα με περίσσιο πάθος πολλές φορες και να εφαρμόζουμε ακριβώς το αντίθετο.
    Και θα φάμε καλά στο γιορτινό τραπέζι,Και αγαθοεργίες θα θυμηθούμε να κάνουμε και δώρα θα πάρουμε.Ας είμαστε όμως και λίγο ρεαλιστές και ας παραδεχτούμε πρώτα απ'όλα στους εαυτούς μας κι έπειτα στο Θεό ότι είμαστε άνθρωποι.Άνθρωποι αδύναμοι,που κοιτάνε περισσότερο τα υλικά αγαθά παρά τα ψυχικά.Άλλωστε έχουμε μάθει να δίνουμε αξία μόνο σε αυτά που βλέπουμε,που αγγίζουμε και που ξέρουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τα κάνουμε κτήμα μας.Τα άυλα,τα πνευματικά,τα ψυχικά θεωρούνται ουτοπία,φαντασία για ρομαντικούς και ιδεαλιστές.
    Βέβαια εγώ δεν είμαι σε θέση ούτε να κριτικάρω ούτε να κρίνω κανέναν ούτε θα το παίξω ''φωτισμένη'' που φέρνει το μήνυμα των Χριστουγέννων,γιατί και γώ άνθρωπος είμαι και τα βλέπω και γώ όλα αυτά στον εαυτό μου.Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να πω μερικά από τα παράπονα που έχω από τους ανθρώπους αλλά και από εμένα την ίδια...
    Τέλος,θα πω μόνο ένα πράγμα για το πνεύμα των Χριστουγέννων.Κάτι το οποιο δεν το σκέφτηκα μόνη μου αλλά το άκουσα στην εκκλησία.
    Χριστούγεννα,είναι αποφασιστική πορεία προς τη Βηθλεέμ,στο ευλαβικό προσκύνημα στο Θείο Βρέφος.Χριστούγεννα,είναι βαθειά ταπείνωση μπροστά στν ταπεινή φάτνη.Χριστούγεννα,είναι η ψυχική προετοιμασία η ενεργός συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας και το πρώτο βήμα είναι η ειλικρινής κάθαρση μέσω του Μυστηρίου της Εξομολόγησης.Χριστούγεννα,είναι η συμμετοχή στη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτυργία και η μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων.Χριστούγεννα,είνια η πηγαία χαρά όλων των χριστιανών,γιατί ο Χριστός είναι ανάμεσά μας.Χριστούγεννα,είναι ο Χριστός στη ζωή μας.
     Βέβαια αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι τα Χριστούγεννα ο καθένας τα βιώνει με διαφορετικό τρόπο και το όλο τυπικό των ημερών δημιουργήθηκε από τους πολλούς.Τη Γέννηση του Χριστού όπως και τον ίδιο τον Χριστό τα κρύβουμε όλοι μέσα μας αρκεί να βρούμε και τον κατάλληλο τρόπο να τα εκφράσουμε...Ο καθένας μας έχει και μία διαφορετική άποψη...
    Καλά Χριστούγεννα λοιπόν σε όλους με υγεία,ειρήνη,αγάπη και χαρά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου