Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Επιλογή βιβλίου Νο 1: "Να με θυμάσαι"

    Το Να με θυμάσαι είναι ένα βιβλίο της Λέσλι Πηρς και περιγράφει μία αληθινή ιστορία. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Μαίρη, η κόρη ενός ψαρά από την Κορνουάλη (Μ. Βρετανία). Στα είκοσι της αποφασίζει να φύγει από την οικογενειακή θαλπωρή για να ψάξει να βρει την τύχη της στο Πλίμουθ. Εκεί θα καταδικαστεί σε θάνατο εξαιτίας μιας κλοπής που διέπραξε. Τελικά θα την στείλουν με άλλους κατάδικους στην μόλις ανακαλυφθείσα και ανεξερεύνητη Αυστραλία. Κάτω από αντίξοες και άθλιες συνθήκες θα προσπαθήσει να δραπετεύσει και τελικά θα τα καταφέρει. Οι περιπέτειές της όμως δεν σταματούν εκεί. Δυστυχώς θα την ανακαλύψουν και θα την στείλουν πίσω στη Βρετανία για να δικαστεί. Εκεί ο δικηγόρος Τζέιμς Μπόσγουελ θα αναλάβει την υπεράσπισή της.
    Μέσα από όλο αυτό το ταξίδι και έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο η Μαίρη θα μάθει τι σημαίνει αγάπη, φιλία, μητρότητα, αλληλεγγύη, καλοσύνη, θάρρος, ζήλια, φθόνος μα πάνω απ’ όλα αγώνας για επιβίωση και ελευθερία.
    Το βιβλίο αυτό περιγράφει επ’ ακριβώς τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Αγγλία τον καιρό της Γαλλικής Επανάστασης, καθώς επίσης και την αθλιότητα που επικρατούσε στις φυλακές και τη νεοανακαλυφθείσα Αυστραλία.
    Μιλάει για το θάρρος και την ψυχική δύναμη μιας γυναίκας να αντιταχθεί σ’ εκείνο το πουριτανικό καθεστώς και να διεκδικήσει ότι ζητάμε όλοι μας λίγο πολύ: μια ελεύθερη ζωή!
    Προσωπικά, όση ώρα το διάβαζα, με είχε συνεπάρει η γλαφυρότητα των καταστάσεων και η περιγραφικότητα των τοπίων που χρησιμοποίησε η συγγραφέας.
    Τέλος πρέπει να τονίσω ότι επειδή το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχει πρωταγωνιστή μία γυναίκα δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να το διαβάσουν και άνδρες. Πιστεύω πως οποιονδήποτε θα μπορούσε να τον αγγίξει ανεξαιρέτως φύλου ή ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου