Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Η 28η Οκτωβρίου 2011 στην Ελλάδα

Χαμός  έγινε σε όλα σχεδόν τα αστικά κέντρα στην επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου. ‘’Γιορτάσαμε’’ και με το παραπάνω την Εθνική μας επέτειο.
    Στη Θεσσαλονίκη, και εφόσον παρευρίσκονταν εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προκλήθηκαν  αναταραχές λόγω συγκέντρωσης διαδηλωτών που τον αποκαλούσαν ‘’προδότη’’.  Έτσι ο ίδιος αποχώρησε οργισμένος  όμως η παρέλαση συνεχίστηκε κανονικά .
    Στην Αθήνα και παρουσία της υπουργού παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου την  ώρα της παρέλασης οι μαθητές δύο σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους αρνούμενοι να χαιρετήσουν συμβολικά τους επισήμους, ενώ οι μαθητές ενός σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο. Επίσης οι μουσικοί της μπάντας του Δήμου Αθηναίων κρέμασαν μαύρες κορδέλες στα όργανά τους προκαλώντας την οργή του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη.
    Στο Ηράκλειο της Κρήτης διαδηλωτές πέταξαν αυγά εναντίον της εξέδρας των επισήμων με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να αποχωρήσουν και να ανέβουν στην εξέδρα πολίτες για να ξεκινήσει κανονικά η παρέλαση.
    Στην Πάτρα προκλήθηκε ένταση όταν πολίτες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.  Επίσης πολίτες γιουχάρανε τον υφυπουργό Άμυνας , Κώστα Σπηλιωτόπουλο, την ώρα που πήγαινε στο μητροπολιτικό ναό της Πάτρας.
    Στα Τρίκαλα διακόπηκε σχεδόν αμέσως μετά την έναρξή της η παρέλαση  όταν το πλήθος επιτέθηκε στους επισήμους κάτω από τις ιαχές ‘κλέφτες, κλέφτες’ και την επίθεση εναντίον του βουλευτή Χρήστου Μαγκούφη.  Μετά τη διακοπή της παρέλασης τη θέση των επισήμων πήρα μαθητές και τα 3-4 σχολεία που έμειναν παρέλασαν μπροστά στους ‘νέους’ επισήμους.  Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ένας ανάπηρος πολέμου είπε: τώρα μπορώ να παρελάσω,  και πήρε τη Ελληνική Σημαία και παρέλασε μόνος του.
    Στη Φλώρινα μια ομάδα νέων παρέλασαν ντυμένοι στα μαύρα και κουβαλώντας ένα φέρετρο στους ώμους τους.
    Στη Λάρισα ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η κίνηση δύο μαθητών (ο ένας παραστάτης)που μούντζωσαν τους επίσημους  την ώρα που περνούσαν από μπροστά, ενώ αρκετοί μαθητές γύρισαν το κεφάλι προς την αντίθετη μεριά.  Ο κόσμος καταχειροκρότησε τους μαθητές χωρίς να αποδοκιμάσει όμως τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό Εσωτερικών, Χρήστο Ζώη.
    Και τέλος στη Βέροια ματαιώθηκε η παρέλαση όταν πολίτες διαφορετικών ηλικιών και επαγγελματικών χώρων, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
    Αυτά ήταν κάποια δείγματα από τη γενικότερη κατάσταση που επικράτησε την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα.  Φυσικά υπήρξαν και  περιπτώσεις που δεν είχαμε τέτοιου είδους επεισόδια.
    Δεν ξέρω αν πρέπει να είμαστε περήφανοι για όλα αυτά ή αν πρέπει να κλάψουμε με μαύρο δάκρυ.  Και ποιος ξέρει; Άλλωστε όλοι μας λίγο πολύ δεν έχουμε αυτό το μόνιμο ανάμεικτο συναίσθημα πόνου και αγανάκτησης τόσο για εμάς τους ίδιους, τις οικογένειες μας, όσο για την κοινωνία και τη χώρα;




2 σχόλια:

  1. Είδες ότι μας πληροφορούν λάθος, όπως αυτοί θέλουν;;Στη Θεσσαλονίκη, επειδή μένω εδώ και ξέρω, δεν ματαιώθηκε ποτέ η παρέλαση!!!αφού αποχώρησε ο πρόεδρος, η παρέλαση έγινε κανονικά, γι αυτούς που άξιζε να γίνει!!δηλ. για τους πολίτες και για τους ήρωες που τιμήθηκαν όπως έπρεπε, χωρίς υποκρισίες των ανάξιων πολιτικών μας!!! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστ'ω πολύ για την επισήμανση!!!Εγώ από τις εφημερίδες και τις ειδήσεις πήρα τις πληροφορίες μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή